Kommunerne har ansvaret for, at alle undervisningspligtige børn i kommunen enten går i en almindelig folkeskole eller får en undervisning, der svarer til det.

Det er afgørende, at barnet reelt bor eller opholder sig i kommunen. Det har derimod ingen betydning, om barnet har lovligt ophold i Danmark, herunder om barnet opholder sig i Danmark på processuelt ophold, eller om barnet er registreret i CPR.

Et barn anses for at bo eller opholde sig i en kommune, når barnet har haft ophold i kommunen i en periode på mindst 3 sammenhængende uger uden for almindelige ferieperioder. Herudover skal det kunne antages, at barnet skal opholde sig i Danmark i mindst 6 måneder.

Kravet om et ophold i 6 måneder, gælder dog ikke, når barnet allerede har opholdt sig i kommunen i længere tid, og allerede er indskrevet i folkeskolen. I disse tilfælde skal barnet fortsætte sin skolegang, indtil barnet eventuelt flytter fra kommunen.

Hvis barnet ønsker det, har kommunen pligt til at tilbyde børn under 18 år, som bor og opholder sig i kommunen, undervisning i 10. klasse.

Retten til undervisning i folkeskolen gælder ikke, når en mindreårig er omfattet af regler om undervisningspligt i anden lovgivning end folkeskoleloven.

Eksempelvis indeholder udlændingeloven regler om undervisning af asylansøgere i den undervisningspligtige alder, og derfor tilbydes de skolegang i forbindelse med, at de bliver indkvarteret på et asylcenter.

Hvis et barn i den undervisningspligtige alder får inddraget eller nægtet forlænget sin opholdstilladelse, vil barnet fortsat have krav på undervisning afholdt af kommunen indtil, at barnet flytter fra kommunen. Hvis barnet efterfølgende indkvarteres på et asyl- eller udrejsecenter, overtager Udlændingestyrelsen forsørgelses- og undervisningspligten.

For yderligere oplysninger om folkeskolelovens regler om undervisningspligt, henviser Udlændingestyrelsen til Styrelsen for Undervisning og Kvalitet.